Thursday, July 02, 2009

Concert a Cal Pons, per commemor els 15 anys dels incendis de 1994


Crónica d'un incendiEl dia 4 de juliol de 2009 farà 15 anys de l’inici dels fatídics incendis que van arrasar els boscos del Berguedà i el Bages. Per commemorar-ho, l’Orquestra del Berguedà ha encarregat al prestigiós compositor Salvador Brotons una obra per a orquestra de cordes i ha editat un DVD que combina música i imatges dels focs de l’estiu de 1994 i del mateix paisatge en l’actualitat.
El concert es celebrarà a l’Església a Cal Pons de Puig-Reig, a les 19:00 h. El dia 11 de juliol de 2009 es repetirà el concert a El Marquet de les Roques (Sant Llorenç Savall) a les 22:00 h.
Crònica d’un incendi de Salvador Brotons va ser escrita per encàrrec de l’Orquestra de Cordes del Berguedà per tal mantenir viu en la memòria el catastròfic incendi de l’estiu del 1994 a les comarques del Berguedà i el Bages.
La intenció del compositor va ser reproduir musicalment el devastador incendi en una obra vivencial i reflexiva en un sol moviment compacte i sense interrupcions.
Aquesta obra ha estat gravada i editada damunt un muntatge de vídeo a partir d’imatges recollides durant el fatídic incendi de 1994. El DVD Crònica d’unincendi sortirà a la venda aquest mes de juny i els beneficis obtinguts es destinaran a finalitats ecològiques en les comarques del Berguedà i el Bages. A banda del muntatge audiovisual de l’obra de Brotons, al DVD s’hi troba les
partitures de la peça així com un reportatge de l’incendi de Guadalajara de 2005.

El director de l’Orquestra de Cordes del Berguedà, Carles Planas, i el compositor de l’obra, Salvador Brotons, expliquen la iniciativa:
Carles Planes: “Amb el DVD Crònica d’un incendi hem aconseguit el missatge impactant que buscàvem. A través d’un llenguatge artístic hem volgut aconseguir 2 objectius: per un costat fer un homenatge per a la gent que va viure aquella catàstrofe, el DVD és una manera de fer que quedi per sempre més en la nostra memòria, i per l’altra banda tenim una voluntat divulgativa, de conscienciació mediambiental. El grup de defensa de la Natura del Bergadà ens ha donat suport en aquest projecte. Els beneficis que recaptem amb la venda del DVD es destinaran a projectes mediambientals a la comarca”.
Salvador Brotons. L’encert de Crònica d’un incendi està en la fusió de música i imatges. El llenguatge musical i el visual interactuen i aconseguim així una gran força expressiva. De petit havia anat sovint al Berguedà, concretament a Borredà, on estiuejaven els meus oncles. Per escriure Crònica d’un incendi em vaig documentar una mica sobretot vaig recollir músiques tradicionals, de la Patum i en vaig fer ús, incorporant-les a l’obra. En Carles Planas director de l’orquestra de cordes del Berguedà em va convèncer per escriure aquesta obra i ara que ja en tenim el DVD n’estic molt orgullós perquè hem aconseguit transmetre el que ens vam proposar i el resultat és d’una gran qualitat.”
L’Orquestra de Cordes del Berguedà neix l’any 2001 amb la voluntat d’associar la música amb activitats educatives i medi-ambientals en el territori berguedà.
Actualment, l’Orquestra està integrada per més de 15 instrumentistes de corda professionals, la majoria d’ells berguedans. El seu repertori abasta un ampli ventall que va des de la música barroca fins a la música contemporània, fent especial atenció als compositors catalans. Han actuat arreu de la geografia catalana, així com a Guadalajara, província amb qui l’Orquestra del Berguedà ha travat relacions a partir dels fatídics incendis que també van patir el 2005.
L’Orquestra de Cordes del Berguedà ha impulsat també el cicle “Concerts Verds”, els beneficis dels quals han estat revertits al medi-ambient. D’altra banda, l’Orquestr@Berguedà ha assumit una tasca dinamitzadora en l’àmbit de la composició, com és el cas de l’encàrrec “Crònica d’un Incendi” de Salvador Brotons o la creació del Premi de Composició “Concerts Verds”, que espera esdevenir anual i que servirà per estimular la creació al nostre país.
Salvador Brotons (Barcelona, 1959). Compositor, director i flautista. Actualment viu a Barcelona, treballa principalment a Catalunya i als Estats Units, compaginant una intensa agenda com a director d’orquestra amb la composició d’un bon nombre d’encàrrecs d’obres de tot gènere. Des de l’any 1991 als EEUU és el director titular de la Vancouver Symphony Orchestra (Estat de Washington). En el nostre país ha estat el director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès (1998-2002) i de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears (1998-2001). Actualment és també professor de direcció d’orquestra i composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
Un bon nombre de les seves obres han estat editades i també enregistrades en diversos CDs tan a Europa com als EEUU amb segells com EMI, Auvidis, Albany Records, Claves, RNE, etc.

FONT: BERGACTUAL.CAT

No comments: