Wednesday, June 28, 2006

Al.legacions AAVV i amics de Cal Pons, davant la "marbellització" de les ex-colònies del Llobregat


Vist el procés d´intent de "marbellitzar" usant la proposta de Pla director urbanístic de les colònies del Llobregat, i fer requalificacions que suposin més edificabilitat, enlloc de dotar de més serveis, aparcaments i qualitat de vida, en el cas de Cal Pons, que pretenen edificar just davant del c/Orient, que surt a la fotografia, vora el riu. Presentem les seguents al.legacions al consistori municipal:
AL.LEGACIONS ASSOCIACIÓ DE VEÏNS I AMICS DE CAL PONS (CAL PONS) . PUIG-REIG, AL PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DE LES COLÒNIES DEL LLOBREGAT

Vist el Pla director Urbanístic de les colònies del Llobregat, el projecte redactat, cal donar en coneixement que en l´àmbit de definició de Cal Pons, en referència al creixement residencial i d´habitatges actual en marxa (PP3) i (PP11), ja suposa una sobreedificació que comportarà efectes en l´ecosistema del bosquet de Ca Pons i les espècies que hi habiten, així com els problemes de circulació que comportarà a curt termini l´augment de població, i que aguditza la manca d´espai , com succeeix actualment en el carrer Orient , que hi ha una greu problemàtica d´aparcament per la plena ocupació dels pisos que estan ofertats al mercat, per la manca d´espai d´equipaments i d´aparcament de vehicles dels veïns que hi viuen
.
Sabent les circumstàncies anteriors, presentem les al·legacions següents:

- En el Pla director Urbanístic es proposa un creixement residencial de 20 habitatges, just davant i a tocar a la filera de 103 habitatges del C/Orient , entre el canal industrial i el riu, en un espai continu al edifici industrial , que envairia un espai que té un ús d´equipaments, i que les necessitats presents i futures per la manca d´espai d´ús públic urgeixen que es planifiqui com a espai d´equipaments, destinat a aparcaments, parc infantil i edifici de sala polivalent d´ús públic, que doni resposta a la gran quantitat de parelles joves i criatures residents a la zona.
- Instar l´Ajuntament de Puig-reig a que es proposi que l´espai lliure d´ús privat, ubicat just davant del c/Orient, es busqui l´alternativa que interessi tant a veïns, com a propietaris privats, com l´administracions competents, oi més, sabent que hi ha la possibilitat d´una possible permuta de terrenys públics d´equipaments existents, just a la vora de l´edifici de l´antic institut, just per sota del PP11, que donaria resposta i solució a totes les parts afectades.
- Manifestar per part dels més de 200 veïns que hi vivim, la profunda preocupació que genera la proposta inicial del Pla director Urbanístic de les Colònies del Llobregat, que no doni doni solució a les necessitats imperioses i desvirtuï el principi recollint en el mateix projecte, on s´ementa en els Criteris i actuacions, en l´apartat 2.5 actuacions: “l millora de la vialitat(especialment l´accés segregat a la fàbrica), la provisió d´espais públics, equipaments i aparcaments necessaris”
- Les anteriors al·legacions tenen el suport de l´Associació de Veïns i amics de Cal Pons, que engloba tota l´àrea i veïnat d´influència, i que representen una part destacable del nucli urbà de Puig-reig.
- El Pla director de les colònies del Llobregat ha de tenir en consideració en la proposta referida a Ca Pons, que hi ha una demanda imperiosa de solucionar la manca d´aparcaments per a vehicles a la zona, que, vist la manca de previsió , és imprescindible la creació, a través dels equipaments que proposem anteriorment i que dotin d´una qualitat de vida òptima als veïns i veïnes.
- La proposta de construcció de 20 habitatges en una zona vora el riu, suposaria un greu perill per esdevenir zona inundable en cas de rierades fortes, en un terreny poc compacte, així com el moviment de terres que comportaria les obres posaria en perill els fonaments del 103 pisos del c/Orient, oi més quan tenen la catalogació d´històrics al tenir més de 100 anys, amb l´alarma social que això suposa.
- El Pla director hauria d´incorporar en el cas de Cal Pons per l´alta concentració de veïns, un transport públic que faciliti la mobilitat, que donaria rendibilitat social i sostenibilitat, proposant un transport col·lectiu entre les zones de les antigues colònies per vertebrar i comunicar el territori.
- Cal projectar elements de qualitat de vida com l´arranjament de les escales d´accés a la zona esportiva, projectar accés a la televisió local, dotar d´un servei de banda ampla de wireless d´internet, amb coordinació del Telecentre existent, que facilitaria una major qualitat de vida i atrauria sector joves i dinàmics de la societat, i arrelaria la gent al territori.

Jaume Serra Sanmiquel
Associació de Veïns i amics de Cal Pons
En representació dels veïns i veïnes de Cal Pons. Puig-reig

24/06/2006
--------------------------------------------------------------------------
Us adjuntem informació publicada a la web de Ràdio Berga, sobre el tema:
Societat
Els veïns de Cal Pons denuncien que la Generalitat promou la 'marbellització' del Berguedà
Es mostren en contra del pla director de les colònies industrials, perquè creuen que facilita la construcció més que no pas els serveis
30/06/2006 12:50 Els veïns de Cal Pons, a Puig-reig, creuen que el pla director que redacta la Generalitat per protegir les colònies industrials no té cap altre objectiu que construir centenars d’edificis. Parlen d’una marbellització del Berguedà, i posen el crit al cel, perquè no veuen equipaments per enlloc, sinó tan sols blocs d’habitatges. A Cal Pons, hi ha planificada la construcció de 20 casetes residencials entre el canal industrial i el riu, en una zona que, segons els veïns, envairia una àrea destinada a equipaments. Troben a faltar aparcaments, un parc infantil i una sala polivalent d’ús públic i, en canvi, lamenten que s’aposti per edificar més. Si tira endavant el pla director, la filera d’habitatges es construirà a tocar del carrer Orient. El president de la comunitat de propietaris del carrer, Moisès Rial, diu que les vivendes s’aixecarien en una zona que no està preparada.
Cal Pons, diuen, és la punta de llança, però els veïns denuncien que la situació es repeteix d’una manera semblant en la majoria de colònies industrials del Llobregat. Tant, que els propietaris de Cal Pons consideren que, si el pla pretén protegir les colònies, aconsegueix tot el contrari: omplir-les de pisos, i buidar-les de serveis. Per això, han presentat al•legacions al pla a l’Ajuntament de Puig-reig, amb la intenció que el consistori reculli la veu dels veïns. Les al•legacions, les signen 200 veïns de Cal Pons, però temen que la Generalitat no les escolti. Creuen que el pla s’està tramitant molt ràpid, i lamenten que es faci ara, en ple estiu, en l’època en què molta gent se’n va de vacances. Diuen que pot passar el termini sense que es formulin les queixes de totes les colònies.
Informació publicada AQUÍ.

No comments: